Gönenç Emlak

Kat Mülkiyeti tesis edilen binalarda aksine karar yoksa tüm malikler çatı onarım gideri için ödeme yapmak zorundadır.

Çatı Onarımı Giderini Kimler Öder?

Çatı onarım sorunları

Çatı Onarımı Bütün Malikleri Kapsıyor Mu?

İşte size güncel bir konu. Derdi olan çok. Belki yazımız sorunu olanlara yararlı olur. Kat Mülkiyeti tesis edilen binalarda aksine karar yoksa  tüm malikler çatı onarım gideri için ödeme yapmak zorundadır. 634 sayılı kat mülkiyet kanunu ve bu konuda daha önceden verilmiş ictihat kararları tartışmaya izin bile vermiyor.

Çatı onarımı için aksine hüküm şerhimizi koyduk. Örnek verelim. Üç katlı binada site yönetimi oluşturulduğunda, çatı giderleri 3ncü katta bulunan iki daireye aittir kararı alınabilir. Müşterek alan bahçe bakım giderleri ise giriş kattaki ve ikinci katta bulunan konut sahiplerine aittir kararı olabilir. Bu durumda çatı giderlerini 5 ve 6 numaralı daire malikleri öder. Fakat izin vermezler ise, çatıya çıkamaz, anten bile takamazlar. Yönetim böyle bir karar almadığı taktirde çatının onarımı giderlerine (kiracılar değil) kat malikleri katrılır. Katılmayandan ücreti icra yolu ile tahsil edilir. Peki tapular irtiklı veya henüz arsa payı niteliğinde ise ne olur? Ne mi olur? Herkesin vicdanına kalır. Banane diyenler çıkarsa yasal birşey yapabilir misiniz.? Yanıt sizin olsun. Konuyu biraz açalım.

Müşterek Yaşam

Özellikle eski binaların zamanla çatılarında meydana gelen tahribatlar, hasarlar çatının su sızdırmasına neden olabiliyor. Bugün birçok binada yaşanan temel sorunlardan biri de bu durumdur. Haliyle çatıda oturanlar durumdan yakınabilir. Yaşanan sıkıntıyı gidermek için bina yönetimi ile görüşebilirler. Ancak çatı onarımı bütün malikleri kapsar mı?

Soruda birçoğu tereddütte kalıyor çünkü çatı onarımına diğer bina sakinleri olumlu yaklaşmıyorlar. Haliyle mağdur olan tek kişi çatıda oturan kişiler oluyor.  Diğer bina sakinleri de komşusunun mağduriyetini göre göre onarıma yaklaşmıyorlar. Kat malikleri arasında çoğunluk sağlanamıyorlar. Peki böylesi durumda çatıda oturan kişi çatı onarımı giderini kendi mi ödemeli, yapmalı? Hukuki olarak yapabileceği bir şey var mı? Tabi ki var onu da alt başlıkta belirttik.

Maliklerin Rızası Olmazsa?

Çatının su sızdırması sadece çatının zarar görmesine neden olmaz, aynı zamanda çatının su alması, akıtmasıyla binanın ana unsurları da zarar görür. Yani çatı akması sadece çatıda oturan bireyleri değil tüm bina maliklerini kapsar. Zaten bununla ilgili de kanun da şöyle geçer;

‘’ Ortak yerlerde ve tesislerdeki tahribatın, bozukluğun ana yapı veya bağımsız bir yere zarar vermesi durumunda hasarın mahkemece tespiti yapıldıktan sonra onarımı için kat maliklerinin herhangi rızası aranmaz.’’ Kanunların da çatı onarımı bütün malikleri ilgilendirir mi? Sorusuna nasıl yaklaştığını görmüş olduk.

Ne Yapmalı?

Eğer; maliklerin rızası olmazsa yapmanız gerekenler şöyle;

* Sulh Hukuk Mahkemesine acilen başvurun ve bilirkişi incelemesi isteyiniz.

* Bilirkişi incelemesi sonucunda onarımı gerekli raporunu aldığınızda artık maliklerin rızasına da gerek kalmayacaktır.

Bu gibi durumlarda yapmanız gereken şey çok basit. Çünkü maliklerin tümünün rızasını aramak için görüşmenize hiç gerek yok. Hukuki olarak bu konuda haklarınız var. Çatının su sızdırması gibi problem sadece çatıda oturan kişileri değil, tüm bina sakinleri için tehdit, zarar verici unsur olduğundan mahkeme tarafından isteyeceğiniz bilirkişi raporu ile  sorunu çözebilirsiniz. Çatı onarımında maliklerin rızası yoksa bahsettiğimiz adımları uygulayınız. Boşu boşuna atalarımız "ev alma komşu al" dememiş.

gonenc emlak firmasi