Gönenç Emlak

Konut kiralamada yaşanılan sorunlardan birisi olan sözleşme fesih edilmesi hakkında neler yapılır sorusunun yanıtlamaya çalışalım.

Kira Sözleşme Fesih Edilmesi // Gönenç Emlak

kira kontrat fesih

Ev Kiralama

Konut kiralamada yaşanılan sorunlardan birisi olan sözleşme fesih edilmesi hakkında neler yapılır sorusunun yanıtlamaya çalışalım. Eşsiz koyları, denizi, sahili, mavi bayraklı plajları ve kültürel mirasları keşfedenlerin buradan ayrılamadığı ilçemiz turistiktir. Ayıracağınız zamanın buna değeceğine emin olabilirsiniz. Tatil gibi yaşanılacak güzel sahil kasabasıdır. İlçeye ev kiralama ve satın alma isteği ile yerli yabancı göç almıştır. Buraya yerleşenler günden güne artmaktadır. Ev kiralama konusunda talebin yoğunluğu nedeniyle konut bulmak pek kolay değildir. Bu yazımızda, Marmaris Emlak piyasasında konut kiralamada yaşanılan sorunlardan birisi olan sözleşme fesih edilmesi hakkında neler yapılır sorusunun yanıtlamaya çalışalım.

Bilmemek Mazeret Değildir

Günümüzde kira kontrat süresinin bitmesi ve sona erdirme durumunda neler yapılacağı bilmeyenler için merak konusudur. Gayrimenkul Kiraları Hakkında Kanun yol gösteren açıklamalara sahiptir. Kiraya veren muhtelif nedenler öne sürerek tahliye isteyebilir. Örneğin, eşi ve çocukları iş yeri ve konut ihtiyacı öne sürülerek tahliye davası başlatacağı öngörülebilir. Ancak, isteklerin yasalara ve hukuk sözleşmesi usullerine uygunluk içinde olması gerekir. Yeni çıkarılan Borçlar Kanunu; kendisinin, eşin, üst soyunun ve alt soyunun, yasa gereği bakmakla yükümlü olduğu başka kişilerin ihtiyacı sebebiyle ibaresi, uyarısı koyduğunu belirtelim. Kira kontratının dava yolu ile sona erdirebilmesi için olanak sağlamaktadır. Tahliye davası açma hakkı ile tahliye etmek farklı kavramlardır. Ancak mahkeme kararı ile gerçekleşir. Kira ödenmemesi nedeniyle tahliye icra yolu ile yapılabilir.

Hukuk Herkes İçin Gereklidir

Kısacası geçmişte mülk sahibi kiracıdan oğlum ya da kızım evlenecek mülkü boşaltın diyebiliyordu. Yeni kanunla birlikte büyük babam ya da babam oturacak evden çıkın diyebilir. Konutu kiraya veren ev sahibi, alt soyunun ve üst soyunun iş yeri ve ev gereksinimi öne sürerek kiracıya evi boşaltma davası açabilir. Fakat bilindiği gibi istismar durumunda tazminat hakkı doğar. Baban oturacak gerekçesi ile evi boşaltarak, daha yüksek kira bedeli başkasına veren ev sahibi hakkında kiracı tazminat davası açabilir. Üç yıllık kira tutarında tazminat talep etme hakkı doğar. Biz bu konuda satır başlarını belirterek konunun önemine atıfta bulunmakla yetinelim. Çünkü konu gayrimenkul mevzuatı kapsamında olmasına rağmen ana teması hukuktur. Bu işin profesyonelleri de avukatlardır. Nitekim sorun çıktığı zaman alınacak destek avukatlardan olacaktır.

Sorun Yaşamadan Önlem Almak Doğrudur

Bilinmesi gerekenleri anlatmaya devam edelim. Mülk sahibi, konut veya iş yerini kiraya verdiği kiracıya, sözleşme süresi bitiminden en az 15 gün önceden bildirimde bulunması gerekir. Eğer herhangi ihtarda bulunmaz ise, kira sözleşmesi aynı koşullarla bir sene uzatılmış sayılmaktadır. Fakat kiraya veren, sözleşmenin on yıllık uzama süresi sonunda, süreyi takip eden her uzama senesinin bitişinde en az 3 ay önce haber verme koşuluyla fesih hakkı kazanır., Herhangi neden ve gerekçe göstermeden sözleşmeye son verebilmek mümkündür. Yasaya uygun bu düzenleme, kiraya verene, tazminat cezası ödemekle yükümlü olmaksızın hak kazanır. Yapılan sözleşmeyi tek taraflı fesih ettirme hakkı on yıllık sözleşme süresinin dolması ile tanınmış olur.

Danışmak Kazandırır

Kiraya veren, çatılı iş yerlerinde ve konut, yalnızca kira ücretini değil, doğal gaz, su ve elektrik gibi yan giderleri de ödemeyen mülk kiracısına karşı, temerrüt sebebiyle tahliye davası açabilir. Kira akdini fesih eden başka etkenler de vardır. Mülk sahibi, beraber yaşadığı eşinin veya kiracının aynı belde ya da ilçe sınırları içerisinde bir mülkü var ise bu konu önem kazanır. Kira protokolünde bunu bildirilmemiş ise, ev sahibi protokolün süre bitiminden başlayarak 1 ay içinde kira sözleşmesini dava yolu ile bitirebilir. Açıkladığımız hususlarda, açıkça görüldüğü gibi iki taraf arasında yapılan anlaşmanın hukuk sözleşmeleri ve teamüllerine uygun yapılması şarttır. Bu nedenle, sözleşmelerin yapılmasında her iki tarafın avukatları aracılığı ile yapılması anlaşmazlıkların hızlı çözülmesini sağlar. En azından tarafları sorunlardan sakınır.

Yasal Uyarı: Yazıların telif hakları Gönenç Emlak Şirketine aittir. Kopya edilemez, kısmen veya tamamen kopyalanamaz.