Gönenç Emlak

Ev almadan önce kendinize sormanız gereken beş soru hakkında açıklamalar yaparak gayrimenkul sektörü izleyicisi ile paylaştır.

Sormanız Gereken Beş Soru // Gönenç Emlak

ev alırken nelere dikkat etmeli

Ev Almadan Önce Kendinize Sormanız Gereken 5 Soru

Ev almadan önce kendinize sormanız gereken beş soru hakkında açıklamalar yaparak gayrimenkul sektörü izleyicisi ile paylaştır. Ev sahibi olmak pek çok ailenin ortak hayalidir. Kendi evimize sahip olmak amacıyla yıllarca tasarruf ederek para biriktirmeye çalışıyoruz. Bazen uzun süreli borçlanma ile krediler alıyoruz. Gelirimizin önemli bir bölümünü tasarruf için ayırarak özveride bulunuyoruz. Bu nedenle ev alırken hata yapmaktan özenle kaçınırız.

Bütçem Bu Eve Uygun mu?

Kiralamak ya da satın almak için ev aramaya başladığımızda, reel koşullardan çok geçmeden mevcut durumumuzu esnetmeye başlatma zafiyetine düşeriz. Zaafımız nedeniyle boyumuzu çok aşan bütçeli konut almak gibi hata yapabiliriz. Bu nedenle bütçe kesin sınırlara sahip olmalıdır. Kırmızı çizgiler belirlenmelidir. Bütçenin çerçevesi belirlemelidir. Satılık ev aramaya belirlenen bütçenin alt sınırından başlamak doğrudur. Zamana yayılan süreç yönetiminde, değişen koşullara göre revize yapılabilir. Ancak, satın alma limiti her zaman gerçekçi olarak belirlenmelidir.

Bu Evde Yaşarken Çocuk Sahibi Olmayı Düşünüyor muyum?

Çocuk sahibi olmayan çekirdek aile için küçük bir evin size yeteceği doğaldır. Peki, birkaç yıl sonra bu konuda düşünceniz değişir ise planlarınızda değişiklik yapmayı düşünebilirsiniz. Bu nedenle geleceğe yönelik plan yapılmalıdır. Dar kapsamlı örneğin 5 senelik dönemde yaşamınızda nelerin değişeceği hakkında öngörünüz olmalıdır. Maalesef günlük yaşamın hızı içinde plan yapmakta zorlanıyoruz. Zira giderek tüketim toplumu olduğumuz için sosyal davranış alışkanlığı tutumlu olmaktan çok harcama yapmak yönünde gelişiyor. Plan konusunda ciddi zayıflığımız var. Türkiye Cumhuriyeti bile Planlı ekonomiye 1960 yılında başlamıştır. DPT Devlet Planlama Teşkilatı 1960 tarihinde kurulmuştur. Bilinçli bireyler, yaşantılarını planlama becerisine sahiptir. Nitekim konut satın almada bile planlamanın yapılması gerekir. Planlar yol haritalarıdır.

Önümüzdeki 5 Yılda Bu Muhitte Yaşamak İstiyor muyum?

Kiralamak amacıyla konut aradığımızda iş yerine mesafesi, ulaşım durumu ve benzeri bazı hususlar göz önüne alınır. Fakat satın almak üzere ev aradığımızda farklı nitelikler aranır. Beş yılı aşan süre boyunca konut alacağınız bölgede mi yaşayacaksınız. Oldukça önemli soruyu, ayni semtte yaşamak istediğiniz veya istemediğinizi kendinize sorunuz. Örneğin Marmaris hayalinizdeki yaşamak istediğiniz ilçe mi? Burasının sundukları ile sizin istekleriniz arasında uyum konusundaki koşullar beklentilerinizi karşılıyor mu? Kararınızdan emin olabilmek için bölgeyi iyi incelemeniz gerekir.

Alacağım Evin Durumu Nedir?

Satın alacağınız evin yasal durumunu kontrol etmelisiniz. Tapu Müdürlüğü yetkili servisinden evin üzerinde mevcut tedbir, haciz veya mahkeme icra kararı benzeri şerh olup olmadığına bakılmalıdır. Aldığınız ev size gösterilen ev midir? İnşaat planına bakarak emin olunuz. Kapı numaralarını değiştirmek kötü niyetli insanlar için basittir. Önlemlerinizi almak yararınızadır.

Sonuç

Araştırma yapmadan adım atmayınız. Kat mülkiyeti tesis edilmiş ise yönetim planını edinin. Kat irtifakı tapusu varsa yapı kullanma izin belgesini isteyiniz. 2020 yılında enerji kimlik belgesi olmadan konutların satışı ve kiralanması yapılamayacağı için EKB suretini alınız. Yasa gereği bir nüshası kiraya veren ile kiralayana, satan ile satın alanda olmak zorundadır. Profesyonel destek güvencesi isterseniz, gayrimenkul sektöründe 25 yıldır kaliteli hizmet veren Gönenç Emlak Şirketi doğru adrestir.

Yasal Uyarı: yayınlanan yazıların telif hakları Gönenç Emlak Şirketine ait olduğu için kısmen veya tamamen alıntı yapılamaz veya kopyalanamaz.

GÖNENÇ EMLAK