Gönenç Emlak

Gönenç Emlak Şirketi gayrimenkul sektöründe yaşanılan sorunlarda kiracı ve mülk sahibi hakları bilgilerin bilinmemesinin sorunları arttırdığı açıkladı

Kiracı Kiraya Veren Hakları

kiraci kiraya veren haklari

Kiracı ve Mülk Sahiplerinin Hakları Nelerdir?

Gönenç Emlak Şirketi gayrimenkul sektöründe yaşanılan sorunlarda kiracı ve mülk sahibi hakları bilgilerin bilinmemesinin sorunları arttırdığı açıkladı. Çünkü; yasal yoldan problemlerin çözümü için nasıl sözleşme yapılmalı, nelere dikkat etmeli gibi konularda bilgi sahibi olmanız gerekir. Veya profesyonel destek alarak anlaşmaları avukatınız ile yapmalısınız.Konu iki yönlüdür. Kem kiralayanın hem kiraya verenin karşılıklı hakları vardır.Burada satırbaşı bilgileri paylaşalım.

Mülk kiralamak hem mülk sahibi hem de kiracı için kolay bir işlem gibi görünse de oldukça hassasiyet isteyen bir işlemdir. Her ne kadar hala eski usul ev kiralama işlemleri yürütülüyor olsa da sonradan doğabilecek sorunları kolaylıkla halledebilme adına resmi hususlara özen gösterilmelidir.

Özellikle kiracı hakları açısından bu resmiyetin önemi büyüktür. Kiracı olacak kişinin hukuki haklarını koruyabilmesi için mutlaka sözleşme dahilinde işlem yapması gerekir. İş bu sözleşme sayesinde çok daha sorunsuz atlatılacak bir süreç anlamına gelir. Mülk sahibi böylece sözleşme harici bir yaptırımda bulunamaz. Dolayısı ile kiracının bu sözleşmeyi bir danışman aracılığı ile yapması çok daha mantıklı olacaktır.

Kiracının Başlıca Hakları

• Sözleşmeye mülk sahibi tarafından tahliye ibaresi kullanılmadıkça, söz konusu kişi kiracıyı keyfine göre kiralanan mülkten çıkaramaz.

• Sözleşmede ibraz edilen kiralama müddeti, bu süreç boyunca orada ikamet etmenize olanak sağlar.

• Kiralanmış olan mülk içerisinde kusur oluşur ise veya da var ise yapılacak olan tadilat kiradan düşürülür.

• Söz konusu kusur nedeni ile eşyalarınız ya da siz zarar görürseniz, sözleşmeyi fesih etme hakkınız veya zararın karşılanmasını talep etme hakkınız oluşur.

• Kiracısı bulunduğunuz mülkte oturum süreci boyunca mülke zarar vermemiş iseniz tahliye aşamasında depozitonun iadesini talep edebilirsiniz. Mülk Sahibinin Kiracı Karşısında ki Hakları Kiracı kadar elbette mülk sahiplerinin de hakları bulunmaktadır. Bu doğrultuda kiracı için olduğu kadar mülk sahibi içinde yapılacak olan kira kontratı oldukça önem taşır. Mülk sahibinin hakları ise şu şekildedir;

• Kiracınız sorun yaratıyor (kira ödememek, çevreyi rahatsız etmek gibi) ise Çekeceğiniz bir ihtarname ilerideki süreçte işinize yarayacaktır.

• Kiracınız kira ödemelerini yapmıyor veya düzensiz yapıyor ise tahliye davası açma hakkınız bulunmaktadır. Ayrıca mülk sahibinin yakın akrabalarından eve ihtiyacı olması durumunda, mülkün satışının yapılmasından dolayı yeni mülk sahibinin mülke ihtiyaç duyması durumunda ve tadilat gerektiren bir mülk olması durumunda da tahliye hakkınız bulunmaktadır.

• Sizin talep ettiğiniz kira bedeli çevre emsallerine oranla seviye olarak çok geride kalmış ise kiranın artışı talebi ile dava açabilme hakkınız da bulunmaktadır.

Sonuç

İnsanların yaşamlarını düzenlemek, haklarını korumak için hukuk hepimiz için vardır. Kurallar bütünü içinde yaşarız. Elbette bu kurallara uymak istemeyenler olur. Bu gibi durumlarda karşılığı da hukuk içindedir. Sorunlarımızı nasıl çözeceğiz? Hukuka uygun girişimler ile varolan kurallardan kaynaklanan haklarımızı kullanarak çözüm ararız. Adalet, hukukun gücü ile sağlanır. Medeni hukuk, ceza huhuku, ticaret vb hepsi sistem içindedir. Haklarınızı bilmek önemlidir.