Gönenç Emlak

Geleceğin evleri ne olur tartışılır ama yeşil binalar sistemi yaygınlaşıyor kim ne derse desin bu model başarılı.

Yeşil Binalar Sistemi // Gönenç Emlak Marmaris

Ekosistem Döngüsü

Geleceğin evleri ne olur tartışılır ama yeşil binalar sistemi yaygınlaşıyor kim ne derse desin bu model başarılı. Gönenç Emlak Şirketi ekosistem döngüsünde yaşamış olduğumuz döngünün bozulması karşısında sürdürülebilir çözümler içinde yesil bina arayışının önem kazandığını izlemektedir. Eğer Yeşil bina örneklerine bakarsak bu sistemin çevre koruma açısından değerini görmek mümkündür. 

Çevre Dostu Yeşil Binalar

Küresel ısınma, susuzluk, hava kirliliği, su kirliliği gibi çeşitli çevresel faktörler, çevre dostu bina yapımının artmasına sebep oluyor. Her geçen gün buzullar erirken, doğal yaşam alanları tahrip edilirken, şehirlerde çeşitli yerleşim alanlarında yeşil bina denilen, enerji tasarrufu sağlayan çevre dostu yapıların kullanımı da artıyor. Uzmanlara göre, hava kirliliğine yol açan karbonların yaklaşık %40’ı evlerden çıkıyor ve suyun %12’si konutlarda tüketiliyor böyle çevre dostu yapılanmaya gitmek aslında lüks değil,  zorunluluk. Çevremizi, yaşam alanlarımızı temiz tutmak, sürdürülebilirliğini artırmak adına atılan  büyük adımda, yeşil binaların enerji tüketimini en aza indirmesidir. Bununla birlikte konforlu yaşam alanı sunması  durumu kolaylaştırıyor.

Yeşil bina sistemi, her alanda enerji tasarrufu sağlayan, gereksiz tüketimi en aza indiren yapılar anlamına geliyor. Hafriyatı en aza indiren, atık malzeme kullanılmasına yönelik tasarıma tartışmasız sahiptir.

Yeşil Binaların Yararları

Çözüm arayışında sürdürülebilirlik önemlidir. Yeşil Binalar Sistemi ile satırbaşı olarak faydalarına bakalım.

  • Yeşil binaların su armatürleri normal binaların su armatürlerinden %50 - %70 arası daha az su tükettiği için kaynaklardan ve şebekelerden gelen suların kullanımı azaltılmış oluyor.
  • Bahçe sulama yöntemi olarak damla sulama kullanıyor. Sulama sistemi ise normal sulama sistemlerine nazaran %50 daha fazla su tasarrufu sağlıyor.
  • Sıradan binalara göre %25 - %50 daha az elektrik, doğalgaz harcıyor.
  • Aile bütçesine de katkı sağlıyor. Yeşil binaların ekonomik faydalarından birisi de daha az enerji kaynağı kullanıldığından faturaların gözle görülür biçimde daha az gelmesi.
  • Yeşil binalar sistemi; güneşten, jeotermalden, rüzgârdan enerji sağlayacak panellere sahip olduğundan hem çevreye zarar vermeden enerji kaynağı tahsil ediyor hem de kullanılan enerjinin belli  kısmını bedavaya getiriyor.
  • Peyzaj aşamasında kullanılan bitkiler yerel iklime uygun canlı bitkiler olduğu için yeşil alanları da o doğrultuda, sıradan binalardan çok daha fazladır.
  • Yeşil binalar sistemi ile arsalarına düşen yağmur suları arıtma sistemlerinden geçirilerek kullanılabiliyor.

Yaşantımız teknoloji ve bilimdeki gelişmelerle ekonomik, sosyal, politik alışkanlıklarımızı, bakışımızı değiştiriyor. Basiretsiz ve vizyonu olmayan, ucuz politik çıkarlar uğruna miras kentler ne hale geldi? Sürdürülebilir çözüm arayışları sonucu ortaya çıkan yesil binalar geliştiriliyor. Taşınmaz geliştirme açısından sertifika sistemleri, kabul edilir ölçme standartları oluşturmaktadır. Nitekim kriteler oluşturulmaktadır. Çocuklarımıza nasıl bir dünya bırakacağımız sorgulanıyor. En azından bu da geleceğe güven için umut oluyor.

Kemal Gönenç

gonenc emlak firmasi